Srčna čakra – Anahata

LJUBEZEN IN ODPUŠČANJE

Ali smo sposobni sprejeti in ljubiti vse vidike našega bitja? Smo v svojem srcu zadovoljni? Smo sposobni brezpogojno dati in brezpogojno sprejeti?

Srčna čakra s svojim sočutjem ter čelna čakra s svojo modrostjo skupaj tvorita našo intuicijo, ki najbolj jasno predstavlja pot naše duše. Intuicija se oglaša z občutki notranjega miru, radosti in tišine, jasnim odločanjem ter pogledom na širšo sliko, kurjo poltjo na rokah ali ščemenjem vzdolž hrbtenice in po temenu. Če je ne poslušamo smo izčrpani, se ne počutimo dobro, vse nam je naporno in dolgočasno.

Anahata pomeni neomadeževano, nepokvarjeno. Predstavljajo jo zelena barva, zrak in tip – zdravilni dotik. Spodnje tri čakre povezuje z zgornjimi tremi in je s pravilnim delovanjem, z ljubeznijo, najmočnejše zdravilno področje v našem telesu. Pomaga nam splesti vezi brez egoističnih interesov. V nas prebuja iskreno sočutje in sposobni smo komunikacije od srca do srca.

Motnje delovanja četrte čakre se kažejo v pretiranem egoizmu, potrebi po izolaciji, zagrenjenosti, trdosrčnosti, nesposobnosti vzpostavljanja zdrave distance. Na fizičnem nivoju pa kot bolezni srca in ožilja, pljučne težave, bolezni imunskega sistema (alergija, aids, rak), težave z dojkami, avtoimunske bolezni, sindrom kronične utrujenosti, levkemija, anoreksija in bulimija.

Četrto čakro uravnovesimo z:

 

 1. Začnimo z ljubeznijo do sebe, vzljubimo svoje telo. Začnimo z deli telesa, ki jih imamo najmanj radi. Masirajmo jih z dišečimi olji, vzemimo si čas in uživajmo ob tem.
 2. Odprimo se lepotam narave, obiskujmo gozdove in travnike.
 3. Vadimo uporabo intuicije.
 4. Čim več uporabljajmo zeleno barvo.
 5. Bodimo ljubeči.
 6. Naučimo se samoumiritve ter raziskujmo zdravilne tehnike.
 7. Samogalsnik A spodbuja delovanje srčne čakre.
 8. Odločimo se, da bomo odpustili vsem in na ta način osvobodili sebe.

Eterična olja: vrtnica, jasmin, vanilija.

Kristali: roževec, smaragd, krizopraz, zeleni turmalin, zeleni kalcit, žad, prasem.

Pozitivne afirmacije:

 1. Brezpogojno ljubim sebe in druge ljudi, tako takrat kot dajem, kot tudi takrat, ko sprejemam.
 2. Ljubim samega sebe takšnega, kot sem.
 3. S sočutjem se povezujem z vsemi živimi bitji.