Dihanje

Dihanje nas ohranja pri življenju. Je nit med življenjem in smrtjo. Rodimo se z vdihom in umremo z izdihom. Dihanje nadzira avtonomni živčni sistem, kar pomeni, da dihanje poteka tudi, če se ne ukvarjamo z njim. Dokler ne obvladujemo svojega dihanja, ne obvladujemo svojega življenja.

Vsak od nas ima na razpolago določeno število vdihov in določeno število izdihov. Zato je smiselno, da dihamo počasi in zavestno. Z dihanjem pa ne ohranjamo samo svojega življenja, ampak z njim vplivamo tudi na naš um, obvladujemo sebe ter vplivamo na svoje zdravje in počutje.

Polno jogijsko dihanje pomeni, da dihamo s trebušno prepono, ki je poleg medrebrne mišice, glavna dihalna mišica. Rezultat optimalnega dihanje je primerna telesna temperatura, dober imunski sistem, zdrava kri, sijoča in napeta koža ter dobra volja.

Z dihanjem dobimo v telo tudi PRANO (življenjsko energijo) njeni drugi viri pa so sonce, hrana in pozitivne misli in čustva.

Vdih in izdih potekata skozi nos, dihanje je sproščeno in tiho. Bolj smo sproščeni, daljši je izdih.

S pravilnim dihanjem se zavedamo sedanjega trenutka in občutimo njegovo moč, kar nam prinaša globoko radost in popolno sproščenost.