Čakra sončnega pleteža – Manipura

OSEBNA MOČ

Osebna moč je skrita malo nad popkom. Izraža jo tretja čakra, rumena barva, sonce, element ognja. Povezana je z našim vidom. Jasneje vidimo, bolj izrazita je naša osebna moč, močnejši je naš ogenj. Manipura pomeni bleščeč dragulj. Od tukaj se življenjska energija in vitalnost razporejata po celotnem organizmu. Z uravnovešeno osebno močjo v življenju z lahkoto dosegamo cilje, smo samozavestni, imamo zdravo voljo do dela, potrpljenje in vztrajnost. Imamo izražen občutek do sočloveka in smo do bližnjih zelo obzirni. Tukaj se nahaja spoštovanje lastnih potreb ter občutek lastne vrednosti in tukaj se nahaja tudi sedež psihičnih veščin, kjer se lahko povezujemo z vsemi energijami.

Upati, hrepeneti in želeti se porajajo v sončnem pletežu.

Tretja čakra je središče naših čustev. Dobro za nas je, da prepoznamo prav vsako čustvo, ki ga občutimo, ga predihamo in potem reagiramo.

Težav v predelu čakre manipura se na telesnem nivoju kažejo kot težave z želodcem, obolenje vranice, jeter in žolčnika, težave s prebavo, bolečine v ledvenem predelu, živčne bolezni,  sladkorna bolezen, povečana telesna teža, artritis, krčne žile, škripanje zob ponoči … Človek je negotov, ne ve, kaj bi počel v življenju, je sentimentalen in se rad smili samemu sebi. Lahko je tudi čustveno hladen, ljubosumen, obseden z močjo, brezobziren in agresiven. Težko prebavlja vse, kar ga v življenju doleti.

Konkretno izgledajo težave s sončnim pletežem tako. Oseba ne zna reči ne. Oseba se vedno počuti žrtev. Oseba ima občutek, da mora poskrbeti za vse. Oseba vse naredi namesto drugih.  Oseba manipulira z drugimi. Oseba ignorira notranje občutke. Oseba ustrahuje druge. Oseba čaka na nekoga, ki bo rešil njene težave. Oseba vedno krivi druge za svoje težave. Oseba se zelo rada hvali. Oseba ima vedno prav. Oseba nas posiljuje s svojim nasveti. Oseba zaničuje druge. Oseba je pojedla vso pamet tega sveta. Oseba nas na tak ali drugačen način želi vezati nase. Oseba je sramežljiva. Oseba se počuti nevredna. Oseba kar naprej posluša o težavah drugih ali pa govori o svojih. Oseba požira vse. Oseba je odvisna od nečesa. Oseba ima ‘pivski trebušček’…

Opazujte in razberite katere vloge igrate v določeni situaciji: žrtev, mučenik, rešitelj, ustrežljivec, večni krivec … Te vloge so potrata energije in tukaj ni zmagovalca.

Kdor se zaveda, da mu primanjkuje osebne moči, lahko začne z malimi koraki:

 • Nauči se reči NE!
 • Na komplimente ne odgovarja s komplimenti, ampak reče hvala in jih sprejme kot darilo.
 • Postane fizično aktivna.
 • Nauči se izraziti ustrezno čustvo v pravem trenutku.
 • Ravna z ljudmi tako, kot bi želela, da one ravnajo z njo.
 • Meditira
 • Sprejme sebe takšnega kot je.
 • Samoglasnik O spodbuja delovanje tretje čakre.
 • Se lahko začasno zaščiti pred tistimi, ki jo izčrpavajo z ogledalom. V predelu pleksusa si predstavlja ogledalo, kjer se vse, kar ji neka oseba da, vrne k njej nazaj.

Zavedajte pa se, da je naša najmočnejša oblika obrambe naša notranja svetloba in čista ljubezen.

Eterična olja: kamilica, sivka, janež, limona.

Kristali: tigrovo oko, citrin, rumeni jaspis, rumeni kalcit, jantar

Pozitivne afirmacije, ki nam bodo pomagale:

 • Pri polni zavesti se znam pravilno odločati.
 • Z vso močjo svoje osebnosti pomagam bližnjim.
 • Zaupam svojim občutkom in sprejemam obilne darove življenja.

Ko je človek v svoji moči, je preprosto ves čas hvaležen, saj popolnoma zaupa toku življenja. Uravnovešena tretja čakra je je temeljni pogoj za uspeh v življenju, saj samozavesten človek z lahkoto premaguje vse ovire na svoji poti.